“Zelf duurzame energie opwekken; dit spreekt mij enorm aan. Daarom heb ik 12 zonnepanelen thuis. Hiermee dek ik niet al ons stroomverbruik, want mijn gezin en ik verbruiken meer dan dit. Maar ik kom een enorm eind.”

door Dennis Kaatman (*)

“Mij valt op dat er veel mensen in onze omgeving druk aan de gang zijn met energiebesparende maatregelen, waterbesparing en duurzame energie. Zo zie ik veel huizen met zonnepanelen en zonneboilers voor warm water. Eén buurman heeft zelfs een grijswatercircuit om  voor wc-gebruik geen drinkwater te gebruiken. Een andere buurman heeft een kleine windturbine op zijn dak. Dit is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, daarom zijn juist collectieve windturbines interessant.”

Verdien meer dan spaargeld op de bank
“Daarnaast is zelf duurzame energie opwekken een hele slimme, economische keuze. Neem zonnepanelen: die verdien je gewoon terug. En je krijgt er meer voor dan als je het spaargeld op de bank laat staan.”

DennisKaatman

Vliegend Paard
“Dat geldt ook voor mijn bedrijf. Ik ben eigenaar van Studentencafé Het Vliegend Paard. Daar verbruiken we veel stroom, voornamelijk voor koelkasten en apparatuur, maar ook voor verlichting. En dat heb ik de afgelopen jaren flink aangepakt: we waren een van de eerste cafés in de stad die voor het grootste deel is overgegaan op led-verlichting. En dat scheelt enorm: daarmee bespaar ik wel 10 procent op het stroomverbruik. Daarnaast hebben we in ruimten waar we minder komen bewegingsmelders.”

“Op stroomverbruik bespaar ik in ons café wel 10 procent.”

Langetermijnvisie
“Het vraagt wel een langetermijnvisie; dat is ook de essentie van duurzame energie. Denk vooruit. Dat geldt ook voor windenergie. Er wordt vaak gezegd: zet die molens maar op het platteland, dan hebben er minder mensen last van. Maar turbines op het platteland kunnen het landschap meer verstoren dan in stedelijk gebied. Het is maar hoe je er naar kijkt: de Eiffeltoren vond men vroeger ook maar lelijk. Net als de oude windmolens in de polders. Nu zijn het iconen.”

Peiling
“In het café is duurzame energie en windenergie niet het gesprek van de dag bij studenten. Maar onlangs is op een donderdagavond gepeild onder de studenten wat ze vinden van het idee van windturbines op Voorst. Daar zeiden meer dan 40 studenten volmondig ja op. Veel jongeren hebben minder een probleem met windturbines; ze zien ze als een gegeven. Ze begrijpen namelijk heel goed dat we aan de slag moeten met duurzame energie en daarbij hoort ook wind. Want kolen en gas raken op en zijn niet goed voor het milieu. De jonge generatie snapt heel goed dat het niet werkt als we onze kop in het zand blijven steken. We moeten nu wat doen.”

Draag ook bij aan een groener Zwolle. Steun nu de komst van windturbines op Voorst. Deel je steun via de button hieronder en/of geef je reactie!

Ja ik wil Zwolle groener maken

Dennis Kaatman kl copy 300x300
*Dennis Kaatman (40) is eigenaar van Studentencafé Het Vliegend Paard.

Meer infomatie?

Neem contact op met Blauwvinger Energie:
info@blauwvingerenergie.nl

CONTACT

(038) 422 04 27
info@blauwvingerenergie.nl