Al een paar jaar ben ik aan het onderzoeken welke stappen ik kan zetten om mijn huis energieneutraal te maken. Mijn huis is voldoende geïsoleerd, uit de jaren ’90, dus die investeringen hoef ik niet meer te doen. Appeltje eitje, dacht ik. En ik begon bij de pingping.

Door Kirsten Notten

Ik had mijn gasverbruik de afgelopen jaren al teruggebracht. We zetten de verwarming een uur voor het slapen omlaag en verwarmen alleen de leefruimtes. En de winters zijn minder koud. Per jaar ben ik nu €500,- kwijt aan gas, waarvan €150,- voor het gas zelf. De rest is heffing, leverings- en netbeheerkosten. Ok, €150,- per jaar is een heel klein investeringsbudget voor een alternatief voor de cv-ketel. Maar, het gaat niet enkel om het geld. Dus ik ging verder met mijn zoektocht.

Energieneutraal is meer dan isoleren

Warmtepompen zijn grote dingen. Ik heb geen zolder, maar enkel een kleine technische ruimte. De cv-ketel hangt daar nu boven de wasmachine. Geen warmtepomp die erin past. Nog een tegenvaller. Ik heb geen vloerverwarming. En niet zoveel radiatoren. Oeps. Mijn dak is in bezit van de VVE en te klein om voor iedereen zonnepanelen te plaatsen. Probeer een VVE maar eens uit te leggen dat verduurzamen echt heel handig is…

Kortom, ik moet ondanks voldoende isolatie toch flinke investeringen doen voor een warmtepomp en kan niet mijn eigen goedkope stroom opwekken. Het werd wel heel ingewikkeld en duur voor een zuinig verbruik van 530m3 per jaar. Ik liep een poos gefrustreerd rond. 

Totdat ik me realiseerde dat ik altijd nog meer energie kan besparen. Besparen is de beste vorm van energieneutraal leven. We zouden ook overdag de verwarming lager kunnen zetten, zeer effectief.

https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/snel-besparen/bespaartips-verwarming/

Elke dag warme truiendag 

Dus ik besloot dat elke dag warme truien dag zou worden in huize Notten. Nu vond mijn dochter, 18 jaar oud, dat geen goed idee. “Duhuh, mam, doe normaal.” Ik legde eerst uit hoe belangrijk dat is om de opwarming van de aarde tegen te gaan. “En”, zei ik, “het geld dat we besparen delen we. Als jij meewerkt, krijg jij de helft.” Ze ging recht zitten en keek me wakker aan. We hadden een deal.

Kou lijden was natuurlijk niet nodig. De verwarming standaard op 16 graden, als je het koud hebt trui aan of dekentje pakken, als je het koud blijft hebben de verwarming omhoog. Overal in huis lagen dekentjes en geregeld zat mijn dochter met sjaal of dekentje aan de keukentafel haar huiswerk te maken. Dan kreeg ze van mij een kopje thee. Ook lette ik beter op tocht. De ventilatieroosters heb ik bijna allemaal gesloten. En in de ijskoude weken van februari had ik steeds de twee knippen op voor- en achterdeur dicht, zodat de deur goed aansloot op de tochtstrips.

De winst verbrassen in Amsterdam

Aan het eind van de winter kreeg ik de jaarrekening. We hadden 35% minder gas verbruikt. Ik was zelf verbaasd hoe goed het had gewerkt. We zijn nu de allerzuinigste van ons soort huis en huishouden. Qua kosten was het effect minder dan 35% minder kosten aan gas. De meeste kosten gaan naar netbeheer en energiebelasting. Maar het was toch €70,-.  We hebben daar een heerlijk dagje Amsterdam van gemaakt, met de trein natuurlijk.

In Assendorp zijn we vanuit Blauwvinger Energie met wat mensen aan het experimenteren hoe meer bewoners bij de energietransitie te betrekken en hoe op een simpele manier energie te besparen. 

Dus hebben we op de ALV van Blauwvinger Energie de 10 meest simpele tips verzameld om energie te besparen. We hadden twee voorwaarden gesteld aam de tips. De maximale investering is €100,-. En mensen met twee linkerhanden, pubers en zonder een dak voor zonnepanelen moeten ze ook uit kunnen voeren. Dat leverde mooie verhalen op. Zo is er een Blauwvinger Energie-lid die precies weet hoe lang hij de ketel onder de kraan moet houden om voor hem en zijn vrouw een volle pot koffie te zetten. En het werden zo’n 30 tips. Dus jullie krijgen nu 30 tips voor de prijs van 10.

30 tips voor mensen met pubers en twee linker handen 

Verwarmen en douchen 

 1. Deuren dicht houden, bv met een dranger.
 2. Tochtstrips op kozijnen en bij de deuren.
 3. De knip op de deuren en ramen.
 4. Hang en sluitwerk aandraaien zodat het goed sluit. 
 5. Gordijn voor de voordeur en achterdeur.
 6. De brievenbus isoleren met een borstelmond.
 7. Gordijnen ‘s avonds dicht doen.
 1. Alleen de verwarming in je leefruimte aan. Niet in de slaapkamer of hal.
 2. Verwarming 1 of 2 graden lager zetten. Het went. 
 3. Eerst een trui aan doen als je het koud krijgt.
 4. Lekkere warme, zachte dekentjes in je bank neerleggen. 
 5. De verwarming een uur voordat je gaat slapen omlaag zetten. 
 1. Korter en kouder douchen. 
 2. Verzin iets voor pubers met challenges en verwennerijen. 
 3. Warmte terugwinning uit ventilatie. Balansventilatie heet dat dan. Advies hierover vind je bv hier: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/ventileren/balansventilatie/ (Ok, deze voldoet niet aan de €100,- voorwaarde, maar in ons enthousiasme kwam ie op de lijst.)

Koken  

 1. Op een pan waarin je kookt een andere pan met water zetten dat al warm wordt voor de afwas.
 2. Koken is het meest energie efficiënt op inductie en in de magnetron. 
 3. Zo klein mogelijke pan gebruiken met deksel erop. 
 4. Hooikist maken of andere warmhoud oplossing om rijst en pasta met even koken gaar te krijgen. 
 5. Meet de hoeveelheid water voor de waterkoker goed af. Niet te veel water opwarmen.

Licht  

 1. Led-lampen nemen. Deze verbruiken 90% minder energie dan een gloeilamp. En nog steeds het licht uitdoen als je ergens niet bent, want anders raak je de besparing weer kwijt. Ze zijn tegenwoordig stukken goedkoper.
 2. Licht uit als je ergens niet bent.

Stroom verminderen

 1. Sluipstroom voorkomen. Opladers uit het stopcontact halen als je ze niet gebruikt. 
 2. Apparaten niet op stand by laten staan. 
 3. Triple A, A+++ apparaten kopen als je ze vervangt. Met name bij koelkast en diepvries bespaart dit veel energie.
 4. Een laptop is zuiniger dan een desktop pc. Met laptop aan snoertje werken.
 5. De stofzuiger gebruikt vaak veel vermogen, 1400 watt. Op parket en laminaat kan je zuigen met de helft.

Eenvoudig leven

 1. Gladde vloeren aanvegen ipv zuigen.
 2. Hang de was op: Wasdroger de deur uit, lijntje spannen of wasrek aanschaffen.
 3. Blijf besparingen bespreken met je geliefde huisgenoten. 

Klimaatruzies kun je bij ons melden, maken wij er een goed verhaal van.

Bezoek de volgende websites voor meer tips:

https://www.milieucentraal.nl/

http://verbeterenbespaar.nl/

https://www.blauwvingerenergie.nl/besparen/besparen

http://www.energiekzwolle.nl/

https://www.hetkanwel.net/

Meer infomatie?

Neem contact op met Blauwvinger Energie:
info@blauwvingerenergie.nl

CONTACT

(038) 422 04 27
info@blauwvingerenergie.nl