Assendorp is een wijk met karakter. Om dat zo te houden hebben bewoners het initiatief genomen om de huizen te isoleren en energie te besparen. Met 50tintengroen Assendorp organiseren bewoners campagnes en helpen ze elkaar bij 50 verschillende soorten groene acties. Blauwvinger Energie ondersteunt de bewoners en is samen met bewoners in Assendorp initiatiefnemer van dit project. 

Nieuws kun je volgen via https://www.facebook.com/50tintengroenAssendorp/ 
Meer informatie vind je op https://50tintengroenassendorp.nl/
Voor vragen kun je contact opnemen met welkom@50tintengroenassendorp.nl

Innovatieve verhalende aanpak 

Het project kent een verhalende aanpak omdat verhalen leuk zijn, mensen verbinden en activeren. De verhalende aanpak geeft Blauwvinger Energie vorm met het Zwolse verhalenplatform Zowell http://zowell.nl/. Het huiskamgesprek Homewarming werkt met verhalen. Ook staan er iedere maand verhalen van bewoners in wijkkrant de Assendorper. Daarnaast maken we geregeld campagnes en filmpjes met bewoners vanuit het dagelijks leven.

Bewoners werken samen in de wijk

In Assendorp zijn de huizen oud en tochtig. De wijk is versteend zodat straten makkelijk vol stromen bij heftige regenval en de warme zomers voor hittestress zorgen. De smalle straatjes zijn niet berekend op de vele auto’s. Meer groen zorgt voor verkoeling in de zomer en houdt de regen langer vast zonder overstromingen. Met andere mobiliteit krijgen we meer plek voor spelen, bomen en struiken. Isoleren en duurzame opwek geeft warme, comfortabele huizen en een lage energierekening. 50 tinten groen Assendorp is een brede samenwerking geworden rond verschillende groene thema’s rond huizen, groen& water en mobiliteit. Het doel is om de betrokkenheid van verschillende soorten bewoners te vergroten. Ook helpen we bewoners om zich beter te organiseren.

Partners

Het onderdeel warme huizen en duurzame opwek van 50 tinten groen Assendorpwerkt samen met de Windesheim Honours College waarbij studenten onderzoek doen en projecten uitvoeren voor de wijk. Naast Blauwvinger Energie ondersteunen Verbeter & Bespaar en Buurkracht dit project.  Dit project is financieel mogelijk dankzij de gemeente Zwolle en de provincie Overijssel.

Collectieve inkoopacties

Er loopt een zonnepanelenactie en een vloerisolatieactie. De bedoeling is geregeld wisselende collectieve inkoopacties te organiseren zodat bewoners stap voor stap hun huis kunnen verduurzamen.

Homewarming: Een huiskamergesprek om actie te ondernemen voor energiebesparing en duurzame warmte

Met het Homewarmingspel gaan we achterhalen welke stappen jij kan zetten en wat we samen kunnen doen voor energiebesparing. Zowel mensen die weinig bezig zijn met energie als technische of groene actievelingen zijn welkom. Door dit spel te spelen zijn de buren in de Verenigingsstraat samen een vloerisolatieactie gaan organiseren voor de hele wijk. Wil jij ook dit spel spelen in jouw huiskamer, neem dan contact op met kirsten@blauwvingerenergie.nl.

Campagnes

Om aandacht te vragen voor energiebesparing en duurzame warmte organiseren we campagnes met een knipoog. Met verhalen zetten we het dagelijks leven van mensen centraal. Iedere maand verschijnen er verhalen in de Assendorper. 

Studenten van Windesheim Honourscollege hielden op 16 januari een Energy Killer Race als aankondiging van de zonnepanelenactie. Een aantal teams van studenten zocht het meest energieverslindende apparaat van de wijk. De Energy killer race wil bewoners op lichtvoetige wijze bewust maken van het belang van energiebesparing. De duurzame opwek van zonnepanelen en energiebesparing zijn beiden nodig.

Hier vind je een filmpje over de energykillerrace>>. https://www.youtube.com/watch?v=aFZDsNt4v6M

Samenwerking met Windesheim Honours college

Tweedejaars studenten van het Honourscollege van Windesheim hebben onderzocht hoe we middengroepen beter kunnen bereiken bij de energietransitie in Assendorp. Eén groep maakte een voorstel hoe studentenhuizen kunnen verduurzamen door de samenwerking tussen de huiseigenaren, studenten en buren te verbeteren. De andere groep deed onderzoek naar de motieven van een brede groep bewoners van Assendorp, met aandacht voor de middengroepen, om zonnepanelen wel of niet aan te schaffen. Luisteren, naar de mensen toegaan en een helder voorstel doen, zijn hierbij belangrijk. We hebben de zonnepanelenactie hierop aangepast onder andere met de energy killer race.

Deze samenwerking met Windesheim gaan we voorzetten.

Tips voor energiebesparing

Wil jij nu al aan de slag met energiebesparing? Dat kan. De eerste tip is om alleen de ruimtes die je bewoont, zoals de woonkamer en keuken, te verwarmen en de deuren goed dicht te houden. Dit scheelt je gemiddeld €200,- per jaar.

Hier lees je nog 5 bespaartips voor de verwarming: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/snel-besparen/bespaartips-verwarming/

Hier lees je nog 30 tips van leden van Blauwvinger Energie om voor minder dan €100,- nu te beginnen met  energieneutraal wonen  >> https://www.blauwvingerenergie.nl/actueel/nieuws/10-nee-30-tips-voor-energieneutraal-wonen

Bij Milieucentraal vind je veel informatie over wonen zonder aardgas: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/

Meer infomatie?

Neem contact op met Blauwvinger Energie:
info@blauwvingerenergie.nl

CONTACT

(038) 422 04 27
info@blauwvingerenergie.nl