Hoe zien moderne windturbines er van dichtbij en zelfs van binnen uit? En hoeveel lawaai maken ze nu eigenlijk? Die vragen stonden afgelopen zaterdag centraal worden tijdens de WindSafari naar Kampen, waaraan circa 45 belangstellenden meededen. De initiatiefnemers van Windenergie in Zwolle – waaronder vereniging Blauwvinger Energie - organiseerden deze excursie naar industrieterrein Haatlandhaven/Zuiderzeehaven van Kampen.

Op dit industrieterrein staan sinds vorig jaar vier windturbines te draaien. Deze hebben een vergelijkbare hoogte als de windmolens, die Scania, Hogeschool Windesheim en Blauwvinger Energie willen op bedrijventerrein Voorst. Door er naar toe te gaan en zelf te kijken en te luisteren naar de windturbines kregen de deelnemers aan de WindSafari een zeer aardig idee van mogelijke windturbines in Zwolle.

De circa 45 deelnemers aan de WindSafari werden in een touringcar van Hogeschool Windesheim naar Kampen vervoerd. Hoewel het zaterdag niet heel hard leek te waaien, draaiden de wieken van de vier windturbines in Kampen toch nog flink. De wandeltocht bracht de deelnemers langs deze windturbines, waar op vier plekken even werd gestopt om te kijken en te luisteren. De afstand ten opzichte van de turbines varieerde van 200 tot ruim 700 meter. Ook het geluid wisselde: van vrijwel stil aan de Oslokade tot aan meer geluid aan de Genuakade. Bij de windturbine aan de Genuakade kon men naar binnen.

windsafari klein

Er waren niet alleen bezorgde omwonenden mee op de WindSafari. Ook vijf gemeenteraadsleden van ChristenUnie, Swollwacht, Groenlinks en PvdA wilden de turbines van dichtbij zien en horen. Daarnaast waren andere geïnteresseerden uit geheel Zwolle nieuwsgierig naar de windmolens. "Zo vaak zie je een windturbine niet van binnen", zei een van hen.

Volgens Kees de Vries, voorzitter van Blauwvinger Energie en ambassadeur van Windenergie in Zwolle, was de WindSafari heel waardevol: “We waren even bang dat het windstil zou zijn, maar we werden blij verrast dat de windturbines toch genoeg wind wisten te vangen. De WindSafari was zeer goed om indrukken op te doen hoe windturbines op een industrieterrein kunnen passen. We hebben ook constructieve gesprekken kunnen voeren met alle geïnteresseerden, waarbij we zeker beseffen dat er nog veel meer gesprekken zullen volgen.”

Heeft u interesse in het participeren in Windenergie in Zwolle, dan kunt u dat hier aangeven. 

Meer infomatie?

Neem contact op met Blauwvinger Energie:
info@blauwvingerenergie.nl

CONTACT

(038) 422 04 27
info@blauwvingerenergie.nl