Stel: je woont in een huurwoning en je wilt duurzame maatregelen aanbrengen. Maar de woningcorporatie heeft andere plannen, die qua duurzaamheid minder vergaand zijn. Wat doe je dan? Dan ga je gewoon zelf aan de slag, dacht de klimaatrebelse Iris Eva uit Aa-landen.

Iris woont in een huurappartement. Ze probeert al jaren woningcorporatie deltaWonen aan te sporen om energiebesparende en duurzame maatregelen aan te brengen in de appartementcomplex. “Ik wil een duurzame toekomst voor mij en mijn zoon van 13. En eigenlijk gaat het om de toekomst van de hele wereld. En ik wil in mijn eigen huis beginnen. Bij de woningcorporatie vond ik echter te weinig gehoor. En daarop neem ik zelf het heft in handen.”

Dat betekent dat Iris haar appartement gasloos heeft gemaakt. “Onlangs heb ik letterlijk de gaskraan dichtgedraaid. Ik ben me gaan focussen om in mijn huis geen fossiele brandstoffen meer te gebruiken. Dus ik ben zelf meer duurzame energie gaan opwekken en zuinigere, elektrische apparaten te gebruiken voor verwarming en warm water.”

Zonnepanelen

Zo heeft Iris twee jaar geleden al op het dak van haar appartementcomplex zes zonnepanelen neergelegd. “Ik doe het wel zo dat als ik hier weg ga, ik alles in oude staat kan herstellen. En dan neem ik de zonnepanelen en omvormer gewoon mee.” Maar een beetje ‘burgerlijk ongehoorzaam’ is Iris hiermee wel. “DeltaWonen gedoogt dit. Maar hun systeem op het gebied van zelf aangebrachte voorzieningen is nog niet ingesteld op dit duurzaam pionieren.”

Iris Eva

De volgende stap op weg naar een eigen gasloos huis was het vinden van alternatieven voor verwarming en warm water. “Via Thuisbaas.nl – opgezet door Marjan Minnesma van Urgenda – heb ik voor de ruimteverwarming drie infra-roodpanelen aangeschaft. Daarnaast zet ik in op lokale verwarming van mezelf, of anders gezegd: als het koud is, trekken we meer kleren aan.”

Instant heaters

Om warm water te krijgen gebruikt Iris instant heaters. Dit zijn kleine apparaten voor in het gootsteenkastje of onder een wastafel. En ze werken heel goed op zonne-energie. Daardoor wordt al het tapwater in huis duurzaam verwarmd. “Het is niet de meest ideale oplossing want dan zou je voor vloerverwarming en een zonneboiler of warmtepomp kiezen. Maar dit is wat ik in een huurwoning kan doen. En koken doe ik op inductie.”

Om al die extra elektrische apparaten te kunnen gebruiken heeft Iris wel de meterkast moeten uitbreiden. Ook dat heeft ze eigenhandig laten aanpassen. “We hadden een 1x35A aansluiting in de meterkast, waar tegenwoordig 3x25A heel normaal is. Die heb ik dus laten vervangen. En ook de meterkast kan ik in oude staat herstellen, mocht ik verhuizen.”

Open huis

Afgelopen woensdag hield Iris open huis. Medebewoners van haar appartementcomplex konden bij haar kijken hoe ze dat toch doet. Deze woensdag had ze niet toevallig uitgekozen. “Er wordt in onze complex een renovatie uitgevoerd – helaas niet heel erg duurzaam – en daarvoor heeft deltaWonen woensdag de woning naast mij als modelwoning opengesteld. Ideaal moment voor mijn buren om ook direct bij mij te kijken hoe ze het verder kunnen verduurzamen.”

Met deze actie wil Iris bij deltaWonen aandacht vragen voor verdere verduurzaming van huurwoningen. “Het mooiste zou zijn als meer pionierende huurders zoals ik, door DeltaWonen en andere woningcorporaties worden ondersteund om ervaring op te doen met duurzame technieken. Deze pioniers maken van hun huis eigenlijk een duurzaamheidswoonlaboratorium.”

Nog niet klaar

Iris is nog niet klaar met het duurzamer maken van haar huis. “Eigenlijk moet je beginnen met isoleren, maar het is in een huurwoning niet makkelijk om zelf te doen. De ramen zijn wel wat makkelijker te isoleren namelijk met voorzetramen, dus dat is mijn volgende stap”, aldus Iris.

Meer infomatie?

Neem contact op met Blauwvinger Energie:
info@blauwvingerenergie.nl

CONTACT

(038) 422 04 27
info@blauwvingerenergie.nl