Behalve zonnepanelen zijn er meer toepassingen om zonlicht en warmte om te zetten in duurzame energie in huis. Zonneboilers bijvoorbeeld. Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonnecollector op het dak gebruikt warmte uit zonlicht om water te verwarmen. Een zonneboiler bestaat uit:

  • Eén of meer zonnecollectoren op het dak om zonnewarmte op te vangen.
  • Een pomp en leidingen naar het voorraadvat.
  • Een voorraadvat (met 80 tot 300 liter water) met verwarmd water.
  • Een naverwarmer, meestal de combiketel.

In de collector zit een vloeistof. De temperatuur van de vloeistof kan door de zonneschijn oplopen tot wel 90 graden. Via een leiding wordt de warme vloeistof van de collector naar het voorraadvat gepompt. Daar stroomt het door een warmtewisselaar die de warmte afgeeft aan het water in het vat. Van het vat gaat een leiding naar de naverwarmer. Wordt het water niet warm genoeg, dan springt de naverwarmer bij. Dat is meestal een cv-combiketel. Die stookt het water uit de boiler bij tot minstens 60 graden Celsius. Deze temperatuur is noodzakelijk om groei van de Legionella bacterie te voorkomen.

Standaard zonneboiler

Collector: gemiddeld 3 m2. Inhoud voorraadvat (boiler): 80 tot 200 liter. Afmetingen boiler: diameter 40 tot 80 cm, hoogte 80 tot 165 cm; of een liggend vat van 130 cm lengte en 50 cm doorsnee.

Compacte zonneboiler

Zonneboiler, collector met opslag. Collector en voorraadvat zijn geïntegreerd en daardoor compact. Het is een oplossing voor huizen waar geen plaats is voor een opslagvat binnen. Watervoorraad: tussen 70 en 170 liter.

Zonneboilercombi

Wil je met zonnewarmte niet alleen je water opwarmen, maar ook je woning verwarmen? Dan moet je een zonneboilercombi nemen. Je hebt meer dan één collector nodig en een groot opslagvat. Met een zonneboilercombi bespaar je naast 210 m3 gas voor warm water (bij 4 personen) ook nog zo'n 75 m3 gas (45 euro) per jaar voor verwarming.

De zonneboilercombi werkt het best als de warmte in huis wordt verspreid via vloer- of wandverwarming, dit is lagetemperatuurverwarming die werkt met watertemperaturen van maximaal 55 graden.

Kosten en opbrengst zonneboiler

Een zonneboiler voor 3 personen (één collector van 2,5 m2 en een 120 liter voorraadvat) kost ongeveer 3000 euro inclusief installeren. De subsidie voor een zonneboiler met één collector bedraagt tussen de 450 en 500 euro. Grotere zonneboilers kosten meer. Zonneboilers gaan gemiddeld 25 jaar mee.

Lagere energiekosten

De zonneboiler bespaart ongeveer 50 procent op je kosten voor warm water. Een huishouden van 4 personen met een hr-combiketel als naverwarmer bespaart daarmee zo'n 210 m3 gas, ofwel 130 euro per jaar aan gaskosten (prijspeil 2015/2016). Daarvan blijft 115 euro over als de elektriciteitskosten voor de pomp (zo'n 5 euro voor circa 40 kWh verbruik voor een Energielabel A pomp) en onderhoudskosten (10 euro per jaar) betaald zijn.

Kijk voor subsidies hier op de site van RVO.nl. 

Meer infomatie?

Neem contact op met Blauwvinger Energie:
info@blauwvingerenergie.nl

CONTACT

(038) 422 04 27
info@blauwvingerenergie.nl