Warmtepompen zorgen op een milieuvriendelijke manier voor verwarming en warm water. Ze zijn een duurzaam alternatief voor een combiketel op gas. De overheid geeft subsidie op het kopen van een warmtepomp en heeft de belasting op elektriciteit verlaagd.

Warmtepompen halen warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Met een soort koelkastmotor wordt deze warmte opgewaardeerd tot een bruikbare temperatuur. Met weinig stroom krijg je veel warmte. En als die stroom van de zon of de wind komt, is je verwarming heel duurzaam. In Nederland hebben anno 2016 circa 150.000 huizen een warmtepomp, en dit aantal groeit.

warmtepomp 1

Sommige warmtepompen zijn volledig elektrisch, andere hebben er een hr-ketel op gas bij, die bijspringt voor verwarming op extra koude dagen en voor (extra) warm water. Zo’n hybride warmtepomp is goedkoper en kun je ook combineren met je huidige cv-ketel. Zo'n hybride warmtepomp en combiketel inéén kost zo’n 5.000 tot 7.000 euro. Dit is inclusief installatie en btw. Je kunt ook een losse warmtepomp combineren met je huidige hr-ketel. Zo'n losse warmtepomp kost ongeveer 4.000 euro inclusief installatie en btw. Voor beide types kun je subsidie aanvragen, die bedraagt tussen de 1.000 en 1.500 euro.

De besparing op de energierekening is ongeveer 300 euro per jaar. Daarbij is uitgegaan van een gemiddelde woning met een gasverbruik van 1200 m3 per jaar voor verwarming. Verbruik je meer gas, dan is je besparing hoger. In de berekening is meegenomen dat je elektriciteitsverbruik toeneemt.

Elektrische warmtepompen voor huishoudens gebruiken wel elektriciteit. Maar de totale hoeveelheid energie die een warmtepomp gebruikt, is veel lager dan die van een gasgestookte hr-ketel. Daardoor is de CO2-uitstoot van een warmtepomp slechts de helft van die van verwarming op gas. Een combiwarmtepomp die grijze stroom gebruikt, veroorzaakt jaarlijks zo'n 1.200 tot 1.600 kilogram CO2-uitstoot. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden met verwarming en warm water op gas stoot jaarlijks 2.800 kg CO2 uit. Een warmtepomp op stroom van wind of zon is natuurlijk nog duurzamer.

Meer infomatie?

Neem contact op met Blauwvinger Energie:
info@blauwvingerenergie.nl

CONTACT

(038) 422 04 27
info@blauwvingerenergie.nl